«Courage proposa a les persones homosexuals un camí de santedat per viure en castedat la vida cristiana.» Així resumia la seva tasca pastoral el pare Víctor de Luna, capellà d’aquest apostolat a Itàlia. Ho feia en el marc de dues sessions de formació que el Seminari va dedicar el passat 18 i 19 de febrer a l’acompanyament de persones amb atracció pel mateix sexe. Courage és un apostolat catòlic que va néixer l’any 1980 per inspiració de l’arquebisbe de Nova York, el cardenal Terence Cook, que va encarregar al pare John Harvey (1918-2010), un teòleg moralista, que es dediqués a l’acompanyament de persones que tenen atracció al mateix sexe. Actualment compten amb 178 grups repartits pel món. A Espanya es va fundar un primer grup a Toledo l’any 2019.

En la presentació que es va fer al Seminari vam comptar amb la presència del pare Víctor i també amb el testimoni de Pablo, molt actiu en aquesta pastoral a nivell estatal. Aquest madrileny de 52 anys provenia d’una família desestructurada i amb 17 anys va escapar de casa acabant immers en la prostitució masculina durant 12 anys. A l’entorn dels 30 anys, va començar a experimentar un canvi important. Gràcies a uns amics catòlics va començar a canviar d’estil de vida: va reprendre els estudis acadèmics i va trobar feina. Finalment, va viure una forta conversió religiosa gràcies a moments d’impacte com la JMJ de Madrid del 2011. Des de llavors, viu una vida de castedat abocada a l’anunci de l’Evangeli i l’ajuda als més necessitats. El seu testimoni va ser colpidor i vehement: «Si no és per acció de Crist com s’explica que jo pogués passar d’una vida de disbauxa a viure en castedat?» «Quan vaig conèixer Courage vaig veure que allò que ells proposen és el que jo estava vivint», va concloure.

L’apostolat d’aquest grup no és cap teràpia ni fan cap tasca psicològica. «És un apostolat senzill basat en un acompanyament fratern, en el respecte i la comprensió», resumia el pare Víctor. Els cinc punts que proposen són expressió de la doctrina de l’Església continguda al Catecisme: viure en castedat, dedicar la vida a Crist, teixir un esperit de germanor entre els membres, cultivar amistats sanes i esdevenir bons testimonis.
Courage és essencialment un lloc per trobar-se amb Crist. No és un espai especulatiu ni de debat sinó arrelat en la realitat, en l’amistat i en la vida cristiana. «Som un testimoni que és possible viure l’atracció al mateix sexe d’una manera diferent», explicava Pablo.

En el marc de la formació com a futurs preveres, es va insistir en la importància de l’escolta, l’acompanyament, el discerniment i la paternitat espiritual. «És important no saltar-se la llibertat de ningú però alhora tenir la valentia de presentar Jesucrist i el camí que planteja l’Església per a les persones amb atracció pel mateix sexe», animava Pablo. A Courage totes les reunions de grup han d’estar acompanyades per un sacerdot que també té un paper destacat en l’acompanyament espiritual i en la confessió.

Joan Piñol i Garcia
Etapa Configurativa

Recommended Posts