El cardenal arquebisbe Joan Josep Omella va presidir el passat 20 de desembre l’ordenació episcopal del nou bisbe auxiliar de Barcelona i titular d’Empúries, Mons. Javier Vilanova Pellisa, al qual li va demanar anunciar “la veritable paraula” i el va exhortar a ser un bon pastor misericordiós per als diocesans de Barcelona.

La celebració de l’ordenació episcopal es va realitzar en un clima de devoció, en la qual l’arquebisbe Joan Josep va imposar les mans al nou bisbe i després es van unir els altres concelebrants per fer aquest gest litúrgic que ens evoca a la consagració de bisbes en la primitiva Església. A més, van ser lliurats els símbols episcopals que l’identifiquen com a aquell que ha rebut la plenitud del sacerdoci: l’Evangeli, l’anell, la mitra i el bàcul.

Durant l’homilia el cardenal va animar a anunciar l’Evangeli “en tota ocasió” i va recordar que els pilars del bisbe són l’oració i l’anunci de la Paraula. A més, va recordar l’alta responsabilitat eclesial per la qual és nomenat bisbe, perquè quan “Nostre Senyor Jesucrist va ser enviat pel Pare per a redimir als homes va enviar a la vegada al món als dotze apòstols, perquè plens del poder de l’Esperit Sant anunciessin l’Evangeli a tots els pobles i, reunint-los sota un únic pastor, els santifiquessin i els guiessin a la salvació”.

Molt destacable van ser les paraules d’agraïment del nou bisbe on va tenir un record molt especial per la seva mare, gràcies a la qual va rebre els primers fonaments sòlids de la fe, va destacar el seu amor per l’Església i per la Mare de Déu; i una menció molt emotiva dirigida als pobres i als seminaristes als quals ha dedicat bona part del seu ministeri sacerdotal. Especialment en la seva tasca evangelitzadora a la comunitat de joves del Cenacle i formativa com a rector del Seminari Major Interdiocesà.

Voldria destacar de la celebració i també de la seva persona, el lema episcopal que identifica molt el seu ministeri presbiteral “in aeternum misericordia eius” i la devoció a sant Pius de Pietrelcina, els estigmes del qual apareix al seu escut episcopal, i que es converteix en referent d’una mística sacerdotal de la qual Mons. Javier Vilanova n’és un testimoni.

Andreu Salinas
Seminarista de l’Arxidiòcesi de Barcelona
4t de Teologia

Recommended Posts