Descobrint les nostres arrels en les comunitats cristianes

Aquest divendres 1 d’octubre, els seminaristes de Propedèutic hem tingut l’oportunitat de visitar el Museu de la Ciutat de Barcelona. La visita des del punt de vista de la fe és d’un valor incalculable per a nosaltres ja que ens ha permès veure els inicis i primers passos de la comunitat cristiana de Barcelona, que han pogut ser datats al segle III D.C.

Ha estat un autèntic privilegi el poder veure i imaginar la fisonomia de la ciutat en temps de la Roma Imperial i el Visigot. En la visita hem estat guiats pels historiadors Mn. Robert Baró i Mn. Gabriel Carrió, els quals després de dirigir-nos a l’anomenat edifici de l´Ardiaca de la Catedral, vam passar a veure els fonaments de les muralles, i interessants detalls sobre la seva construcció, com la marca que verifica que va ser construïda per la IV Legió Romana anomenada “Flavia Felix” i acantonada a Hispània, per explicar-nos l’interessant detall de les restes dels arcs i canals pertanyents als antics aqüeductes que nodrien d’aigua la ciutat, els seus banys i les seves termes.

Posteriorment veiérem el subsòl del Museu, on vam poder apreciar coses tan interessants com les restes de la destil•leria i els dipòsits de vi del bisbe de l’època, o els recipients on s’emmagatzemava els populars salaó i el Garum Romà (espècie de paté antecessor de l’actual olivella).

 

Però sens dubte un dels aspectes cristians més valuosos que vam poder apreciar va ser l’antic Baptisteri, i com va evolucionar del original impluvium (una mena d’estany rectangular emprat per recol•lectar aigües pluvials), cap a un més elaborat amb graons en creu, on els graons de

baixada i pujada, que eren emprats perquè el catecumen vestit de blanc fora baixant a les aigües mentre a cada graó anava fent les tres negacions rituals abans de la immersió, per posteriorment fer les tres confessions de fe del ritus baptismal, al moment que el catecumen sortia de les aigües pujant els tres graons.

El millor de la visita és que vam poder recórrer molts dels inicials segles d’història, passant dels inicis de la primera comunitat cristiana a la Roma Imperial, cap a un nou escenari on la comunitat ja compta amb una basílica en l’època visigoda.

Desprès ja es passa a veure el conjunt episcopal dels segle IV a VII, i podem apreciar les restes dels fonaments de la primera Catedral de Barcelona d’estructura romànica, conservant els seus fonaments sota de l’actual catedral gòtica posterior. Ha estat així una visita apassionant on les restes parlaven davant nostre, i hem pogut imaginar-nos com era la Barcelona on arrians i catòlics compartien un mateix espai en l’època visigoda. Tot i que no sense grans tensions entre ells, com va quedar clar en la visita al museu. Perquè encara no sabem quin dels dos bisbes (catòlic o arrià) es va quedar amb la seu a la Catedral, i quin dels dos va ser relegat a l’actual Basílica de Sant Just Pastor.

Si bé el més rellevant com cristians és haver pogut visitar les restes de la ciutat on Sant Pacià, Santa Eulàlia i altres grans màrtirs cristians ens van llegar els seus preuats testimonis de fe.

Juan Eusebio Brea Sánchez
Etapa Propedèutic

Recommended Posts